Passessie
Passessie

 

Het aanmeten tijdens een pas-sessie


Tijdens een 'passessie' wordt begonnen met het kijken naar de bouw van het paard. Dit is immers de basis. Vervolgens wordt gekeken hoe de ruiter vanuit zijn/haar anatomie beweegt. Deze beide moeten gecombineerd worden in het zadel. Voor meer informatie over de verschillende type zittingen, zweetbladen en overige onderdelen kun je kijken op de pagina over het wow zadel.


Het paard


Afhankelijk van de sterke en zwakke kant van het paard zal een schouder meer of minder ontwikkeld zijn. Als gevolg hiervan is de positie van beide schouders verschillend en ligt een van beide schouders verder naar achteren.


Evenzo heeft het paard ook een sterker achterbeen. De krachten zullen niet symmetrisch door zijn lichaam gaan en de spieren zullen asymmetrisch ontwikkelen. Ook de breedte van de aanzet rond de schoft, de breedte van de kamer als ook de kromming van de zitting worden bepaald.


De ruiter


Ook de ruiter heeft een sterke en zwakke kant en beweegt asymmetrisch. Doordat we asymmetrisch werken (rechts of links schrijven, uitmesten, vegen, autorijden etc.) ontwikkelt ons lichaam zich scheef. Ook kan zich scheefheid ontwikkelen door bijvoorbeeld beenlengte verschil of een blessure. Voor het aanmeten van het zadel is het belangrijk te weten hoe de ruiter gebouwd is, zodat er een aanpassing in het zadel gedaan kan worden en het paard de inwerking van de hulpen rechts en links gelijk ervaart.


Het zadel


Zoals hierboven beschreven is de uitgangssituatie de bouw van paard en ruiter. Vervolgens is het belangrijk vast te stellen wat de ruiter met het paard gaat doen. Springen, dressuur, eventing of andere zaken.


De boom


De maat van de boom wordt bepaald drie vingers achter het schouderblad dat het verste naar achteren ligt.


De zitting


Op basis van bovenstaande constateringen wordt het type en de maat van de zitting bepaald. 


De zweetbladen


Het type, de lengte en positie (naar voren of naar achteren) wordt bepaald door de beenlengte van de ruiter en de verhouding tusssen onder- en bovenbeen.


De kussens


Het type en de maat hiervan worden bepaald door de schoft van het paard, de vorm en breedte van de rug.


De singel en de singelstoten


Standaard wordt gewerkt met dubbele V singelstoten. Maar afhankelijk van de vorm van de romp en rug van het paard en de ligging van de singelstoten kunnen hierin op eenvoudige wijze terplekke aanpassingen worden gedaan. De bevestigingspunten kunnen verplaats worden naar voren of naar achteren, waardoor de druk over een grotere lengte verplaatst wordt. Ook kan er voor verschillende singeltypes gekozen worden die elk hun specifieke werking hebben. Zie hiervoor bij de pagina over de verschillende onderdelen van het WOW zadel.


Het proces


Het aanmeten van het zadel zal stap voor stap gebeuren. Belangrijk is om iedere keer maar een aanpassing te doen, zodat het effect ook exact toe te wijzen is aan de keuze.


Het daadwerkelijke passen


Wanneer moet het zadel passend zijn: in stand, in stap, tijdens de draf of galop? In iedere gang heeft het paard een andere vorm van de rug. Het daadwerkelijke passen moet dus tijdens het werken gebeuren.


De kussens vullen met lucht


De ruiter kan op het paard blijven zitten terwijl de hoeveelheid lucht precies pas gemaakt wordt. Direkt na het vullen kan de ruiter de uitwerking testen in stap, draf en galop en natuurlijk in de verschillende oefeningen. Op elk moment kan er weer een aanpassing gedaan worden, de ruiter hoeft alleen maar even naast de zadelpasser stil te staan.


Allereerst wordt de ruiter exact in het midden van het zadel gezet, zodat het lichtrijden volledig in balans is.


Daarna wordt de aanpassing links-recht gedaan, zodat de been-, zit- en handhulpen volledig symmetrisch inwerken op het paard.


Het resultaat is altijd heel verassend en helemaal WOW!

Occaecat commodo aliqua delectus. Fap craft beer deserunt skateboard ea. Lomo bicycle rights adipisicing banh mi, velit ea sunt next level locavore single-origin coffee in magna veniam.

42875 bezoekers (85972 hits) sinds 13-2-2019
Powered by webXpress