Ruiter

Ruiter

 

Een paard is geen pakezel

Een paard is niet gemaakt om te dragen, dus onze eerste opdracht op het moment dat we een paard gaan rijden is het paard te leren ons gewicht te dragen.

 

We zitten op de rug van het paard op een aantal zeer belangrijke spieren. De lange rugspier loopt precies onder het zadel en ook een aantal grote spieren die het schouderblad bewegen. De kracht van het achterbeen moet doormiddel van de rug vrij naar voren verplaatst kunnen worden.

 

We werken al gauw in op de vluchtreflex

Een paard is vanuit zijn natuur een vluchtdier. Als een prooidier het paard wil verslaan zal hij proberen het paard bij de schoft vast te krijgen en door zijn klauwen en tanden te gebruiken. Dit is precies waar wij met onze zit op inwerken. Als we storend inwerken met de zit en niet kunnen ontspannen zal het paard, vanuit een natuurlijke reflex, willen vluchten.

 

De asymmetrie van de ruiter

In ons dagelijks leven doen we al gauw dingen asymmetrisch. We rijden auto, vegen of mesten de stal, schrijven met links of met rechts, knippen met een schaar enzovoorts. Dat betekekent dat ons lichaam zich scheef ontwikkelt. Ook als gevolg van een blessure kunnen we ons scheef ontwikkelen.

 

Asymmetrische hulpen

Op het moment dat we op het paard stappen zullen we het paard ongelijke hulpen geven links en rechts. Alleen al door te gaan zitten!!! Niet alleen de zitbeenknobbels werken scheef in, maar ook onze been- en handhulpen zullen hierdoor verschillend zijn.

 

Doe de Horsymmetric-test

Belangrijk om te weten waar we scheef zijn en hoe scheef we zijn. Door het doen van de door Horsescan ontwikkelde Symmetrietest kunt u zich hiervan bewust worden. Aan het einde van de test heeft u inzicht in hoe uw zit is qua inwerking op het paard, welke zitbeenknobbel het meeste inwerkt, hoe uw benen meer of minder inwerken en met welke hand u het sterkste bent. Ook krijgt u een advies over hoe u dit op kunt lossen, bijvoorbeeld door middel van een aanpassing in het zadel of medical taping.

 

Informatie & Nieuws

 

Uitspraken

"Zadel je paard niet op met je eigen scheefheid" 

 

"Een paard zonder ruiter is altijd een paard. Een ruiter zonder paard is slechts een mens." - Stanislaw Jerzy Lec

 

Beïnvloed je houding

Medical taping

Door spanning van huid en spieren te beïnvloeden kun je de houding van de ruiter beïnvloeden. Lees meer

 

Artikelen en bronnen

- Paarden-Blaadjes site met veel informatie over de zit

- Fijne  Rijkunst een site met informatie over zitten en rechtrichten

 


Telefoon: 06-53407792 | E-mail: info@horsescan.nl | Algemene VoorwaardenDisclaimer | Privacy